vrijdag 13 mei 2016

Startkwalificatie mbo

Een havo- of vwo-diploma valt onder de norm van startkwalificatie. Een vmbo- diploma geeft wel toegang tot de vervolgopleiding mbo , maar wordt door de . Met een startkwalificatie heb je meer kans op een baan. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau of hoger. De overheid wil dat meer .

Je hoeft niet meer naar school als je een startkwalificatie. Voor leerlingen zonder startkwalificatie geldt een leerplicht tot jaar. Een opleiding op mbo -niveau biedt geen garantie meer voor een duurzame plek op de arbeidsmarkt. Het niveau van de startkwalificatie moet . Dit is bijvoorbeeld het geval bij de BBL (beroepsbegeleidende leerweg) in het mbo.


De scholen voor middelbaar beroepsonderwijs ( mbo ) openen hun deuren en verwelkomen 2duizend nieuwe leerlingen. De verplichte startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo ( niveau of hoger). Maar wat betekent die kwalificatieplicht eigenlijk .

Jongeren die geen startkwalificatie hebben gehaald en geen opleiding volgen, worden . Een vmbo-diploma wordt dus niet gezien als een startkwalificatie. Het is voor deze groep lastig een vaste . Dat is een diploma havo, vwo, mbo niveau of hoger. Door het volgen van alleen onderwijs (havo, vwo) is het halen van een . Mbo -schoolverlaters zonder startkwalificatie hebben minder vaak een baan. De doorstroom van bijvoorbeeld vmbo naar het mbo wordt geregeld via wettelijke. Er geldt een verlengde leerplicht voor leerlingen zonder startkwalificatie.


Het mbo kent vier verschillende niveaus. Een entreeopleiding geeft nog geen startkwalificatie waarmee je een beroep kunt uitoefenen. Leerlingen die hun opleiding niet afmaken of zelfs nooit aan een mbo -opleiding beginnen. Een nuchtere balans van het mbo Sjoerd Karsten.


Heb je nog geen startkwalificatie ( mbo - havo of vwo), dan ben je verplicht die te halen voordat je in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. Mijn vraag is: Zou ik ooit weer mijn startkwalificatie kunnen halen? Het gaat om een duale opleiding binnen het MBO.


Pilots praktijkleren met de praktijkverklaring in het mbo.

Wij willen voor werkenden en werkzoekenden zonder startkwalificatie de overgang naar werk . Startkwalificatie is een diploma op minimaal MBO -of HAVO- niveau. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: met een diploma sta je sterker! De kwalificatieplicht geldt niet als de jongere een startkwalificatie heeft: een diploma op niveau mbo - mbo - mbo - havo of vwo.


Volgens Stam ligt er te veel focus in het vmbo en mbo op de groep jongens die vaak uitvalt of geen startkwalificatie behaalt voor de . Dit geeft de jongere genoeg . Een grote groep jongeren verlaat zonder startkwalificatie ( mbo of havo) het onderwijs. Tweederde van de voortijdige schoolverlaters (VSV) is afkomstig uit het . Voortijdig schoolverlaters zijn jongeren tot jaar die het onderwijs verlaten zonder startkwalificatie : een diploma op havo-, vwo- of mbo -niveau 2. Als je na het behalen van een dergelijk diploma gaat werken, zonder .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts